Nieuws/Entertainment
2300665
Entertainment

Netflix aangeklaagd in India

Netflix staat in India voor de rechter. Een politicus heeft de streamingdienst aangeklaagd vanwege een serie die deze maand werd gelanceerd. Die zou beledigend zijn voor oud-premier Rajiv Gandhi.

De thriller Sacred Games gaat over politieagenten, spionnen, criminelen en politici in de straten van miljoenenstad Mumbai. In een scène noemt iemand Rajiv Gandhi bijvoorbeeld een fattu (Hindi voor lafaard).

De klager wil dat ’ongepaste dialogen, politieke aanvallen en beledigende toespraken’ worden verwijderd. „We kunnen niet toestaan dat alles zomaar in elk huis wordt uitgezonden uit naam van vrijheid van meningsuiting, zonder te kijken naar de gevolgen voor de samenleving”, aldus de eis.

Rajiv Gandhi kwam in 1984 aan de macht na de moord op zijn moeder, premier Indira Gandhi. Tijdens zijn termijn ging India van het ene naar het andere schandaal, waaronder een gasramp die duizenden mensen het leven kostte. In 1989 verloor Gandhi de verkiezingen en in 1991 werd hij vermoord. Zijn weduwe en hun zoon namen de leiding over zijn partij, de Congrespartij, over. De klagende politicus is ook lid van die partij.

Netflix en concurrent Amazon Prime Video willen met Indiase series klanten in India trekken. Het land heeft meer dan een miljard inwoners.