Nieuws/Entertainment
231464
Entertainment

Sterren vieren 'verjaardag' Harry Potter

Het was maandag twintig jaar geleden dat het eerste Harry Potter-boek uitkwam en daar werd op social media uitgebreid bij stilgestaan.

Natuurlijk liet de geestelijk moeder van de tovenaarsleerling J.K. Rowling van zich horen maandag. "Vandaag 20 jaar geleden werd de wereld waarin ik alleen had geleefd geopend voor anderen. Het was geweldig. Dank jullie wel."

Ook de vertolker van Harry Potter stond stil bij de 'verjaardag' van zijn alter ego. Daniel Radcliffe plaatste op Instagram een video met de hoogtepunten van de acht Potterfilms waar hij in speelde en schreef daarbij: "Tot het allerlaatste moment." Until the very end #HarryPotter20

Een bericht gedeeld door Daniel Radcliffe (@daniel9340) op </div></blockquote>Ook beroemde fans van Harry en zijn vrienden deelden berichten over het jubileum. Stephen Colbert plaatste een video van een Potterspreuk die hij ooit bedacht en de Duitse dj Paul van Dyke deelde zijn favoriete quote uit de boeken en een foto van zichzelf in het Harry Potter-gedeelte van het pretpark Universal Studios.

Emoji

Twitter lanceerde voor de gelegenheid een speciale Harry Potter-emoji. Wie deze week op het platform de hashtag #HarryPotter20 gebruikt, krijgt automatisch een afbeelding van Harry’s iconische litteken en bril in de tweet. Ook Facebook staat stil bij de verjaardag van de jonge tovenaar. Als gebruikers in berichten de Engelse naam van een van de vier ‘huizen’ van toverschool Zweinstein gebruiken, krijgen ze magische effecten voorgeschoteld. Ook wordt de naam direct afgedrukt in de kleur van het huis.

Rowling voltooide het manuscript van haar eerste Potter-boek, Harry Potter En De Steen Der Wijzen, in 1995 en probeerde het twee jaar lang aan een uitgeverij te slijten. Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag; de eerste druk van het boek was slechts vijfhonderd exemplaren. Inmiddels zijn er bijna 500 miljoen exemplaren van de zeven boeken verkocht.