Nieuws/Entertainment
2341751
Entertainment

Charlize herinnert Amsterdam aan verleden

Charlize Theron was tijdens haar bezoek aan de internationale aidsconferentie in Amsterdam vol lof over de hoofdstad, maar herinnerde ook aan ’een ander deel van de Nederlandse geschiedenis’. „Naast actrice, activiste en moeder ben ik ook Afrikaner”, zei ze tijdens de opening van de tweede conferentiedag.

Charlize herinnerde aan het koloniale verleden van haar geboorteland Zuid-Afrika. Volgens de actrice komen de kenmerken van kolonialisme overeen met die van de hiv-epidemie. „Dehumanisering, discriminatie, stereotypering en stigma”, somde Charlize op. „Deze houding heeft de verspreiding van hiv vanaf de eerste dag gevoed.”

De actrice werd emotioneel toen ze vertelde over haar jeugd in Zuid-Afrika. „Ik zag hoe mijn thuis op de knieën werd gedwongen door de aidsepidemie en groeide op tijdens apartheid. Ik zag hoe mijn land werd verscheurd door vooroordelen, maar zag ook hoe het transformeerde dankzij Ubuntu.” Dat geloof in een universeel gedeeld verbond dat de hele mensheid verbindt voelde Charlize ook in de Amsterdamse RAI, waar deze dagen op internationaal niveau wordt gesproken over de bestrijding van hiv en aids. „Ik voel het hier in deze ruimte. Ik voel het hier in Amsterdam.”