Nieuws/Entertainment
2343931
Entertainment

Zanger lanceert nieuw aidsinitiatief

Elton John op aidsconferentie: ’Prins Harry lijkt op Diana’

Elton John en Prins Harry tijdens de plenaire sessie op de AIDS2018 conferentie in de Rai

Elton John en Prins Harry tijdens de plenaire sessie op de AIDS2018 conferentie in de Rai

„Harry heeft hetzelfde geweldige vermogen als zijn moeder dat als hij ergens binnenkomt, iedereen denkt dat hij je al jaren kent.” Dat zei Elton John op de internationale aidsconferentie in Amsterdam, waar hij dinsdag samen met de Britse prins een nieuw initiatief presenteerde.

Elton John en Prins Harry tijdens de plenaire sessie op de AIDS2018 conferentie in de Rai

Elton John en Prins Harry tijdens de plenaire sessie op de AIDS2018 conferentie in de Rai

Harry spreekt jongere mensen aan, zei de zanger. „Ik ben 71, ik kan niet met jongeren contact maken zoals hij dat doet.” De prins is bovendien erg gepassioneerd, vindt John. „Dat hebben we nodig in de strijd tegen deze ziekte. Hij is zo toegewijd.”

Elton John zong recent nog op de bruiloft van prins Harry en Meghan. De zanger was goed bevriend met Harry’s moeder Diana. Toen zij in 1997 om het leven kwam, zong hij op de begrafenis een speciaal voor haar bewerkte versie van Candle in the Wind. Harry was destijds twaalf jaar oud.

„Ik kende hem toen hij klein was en ik ken hem als man. Het bevalt me heel erg wat ik zie. Je kunt geen aardiger en vastberadener persoon krijgen dan hij.”

Nieuw aidsinitiatief

De Elton John Aids Foundation gaat samen met het Aidsfonds de strijd aan tegen de enorme toename aan hiv-geïnfecteerden in Oost-Europa en Centraal-Azië. Directeur Louise van Deth van het Aidsfonds en de Britse zanger maakten tijdens AIDS2018 in de RAI in Amsterdam bekend dat ze hiervoor een gezamenlijk noodfonds oprichten.

Elton John zet zich al 25 jaar in met zijn stichting voor mensen met aids en het voorkomen van besmettingen. Volgens hem is het probleem in Oost-Europa, en met name in de voormalige Sovjet-Unie, zeer erg. „Het is een van de weinige regio’s waar het probleem erger en erger en erger wordt.”

De zanger wond zich tijdens de persconferentie erg op over het gebrek aan politieke wil om de ziekte de wereld uit te helpen. „Het doel is om dat voor 2030 te doen, maar dat is onzin. Het moet in 2022 al zijn gestopt”, zei hij. Hij riep de overheden op: „Wordt wakker.” „Samen kunnen we het probleem wereldwijd stoppen. Zo simpel is het.”

Noodhulp

Van Deth zegt dat het fonds is bedoeld om noodhulp te kunnen verlenen aan mensen met hiv, activisten en lokale organisaties. De stichting van Elton John en het Aidsfonds trekken hiervoor gezamenlijk 1,75 miljoen euro uit.

Namens de regering zegde Lambert Grijns, Nederlandse ambassadeur voor aids en seksuele en reproductieve rechten, een miljoen euro toe voor de Elton John Aids Foundation. Dit geld is eveneens bedoeld voor hulp aan landen in Oost-Europa en Centraal-Azië, waar de stichting al veel werk verzet.

Geen Trump

Elton John benadrukte dat het bij de strijd tegen aids niet alleen draait om bekende boegbeelden. „Ik ben geen Poetin, ik ben geen Trump. Ik maak de beslissingen niet. Politici moeten opstaan en een einde maken aan deze ziekte. Alsjeblieft, denk als mens.”