Nieuws/Entertainment
2345561
Entertainment

LHBT-film met Paul Rudd toch in Nederlandse bios

De komedie Ideal Home, met in de hoofdrollen Hollywoodster Paul Rudd en de Britse acteur Steve Coogan, is vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen te zien. De kleine onafhankelijke distributeur Gusto Entertainment heeft zich ontfermd over de film, die in achttien grote theaters gaat draaien. Onder meer Pathé, de grootste exploitant van Nederland, wil de onconventionele LHBT-film een eerlijke kans geven.

Ideal Home vertelt over een gaykoppel dat opeens de verantwoordelijkheid krijgt over de kleinzoon van een van de mannen. De bekroonde komedie is de eerste grote commerciële release van Gusto sinds het bedrijf een half jaar geleden begon met het klein uitbrengen van eigenzinnige, maar lastig te verkopen titels. In eerste instantie richtte Gusto zich vooral op Nederlandse films, omdat deze een zogenoemde distributiesubsidie krijgen van het Filmfonds. Maar met Ideal Home, waarin Ant-Man-ster Paul Rudd te zien is, maakt het jonge bedrijf een stap naar grotere Amerikaanse titels.

„We zijn een kleine distributeur met maar twee mensen op de loonlijst”, zegt eigenaar Hein van Joolen. „We geloven erin dat films die positief opvallend omdat ze anders zijn een kans verdienen in de bioscopen.” Van Joolen en zijn compagnon werkten eerder voor diverse andere grote distributeurs. „We hebben een flink netwerk in de filmwereld. En grote bedrijven, zoals Pathé, vinden onze motieven sympathiek genoeg om ons als er ruimte is in de theaters een kans te geven.”

Geen promotie

De release van Ideal Home werd op het allerlaatste moment gepland. „Er waren een paar andere films die niet zo goed liepen, dus was er opeens ruimte in een flink aantal zalen.” Gusto heeft geen budget voor grote promotie. „Maar we proberen slim in te zetten op online-aandacht. En als de film aanslaat bij de LHBT-doelgroep hopen we op mond-tot-mond-reclame.”

Andere titels die Gusto het afgelopen half jaar uitbracht, zijn onder meer Billy van Theo Maassen, Tokyo Trial en La Holandesa. „Die laatste film heeft meer dan 20.000 mensen getrokken. Dat is tegenwoordig voor een Nederlandse arthousetitel heel goed”, aldus Van Joolen.