Nieuws/Entertainment
2345857
Entertainment

Mag ik dan bij jou van Claudia de Breij komt in Van Dale

De zin Mag ik dan bij jou uit het gelijknamige nummer van cabaretière Claudia de Breij wordt vrijwel zeker opgenomen in De Dikke Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon dinsdag bevestigd naar aanleiding van een item in het Radio 5-programma Volgspot.

„Deze zin is sinds 2015 zo’n gevleugelde uitdrukking in de Nederlandse taal geworden”, legt Den Boon uit. De Breij zong het lied in 2009 in haar bekroonde theaterprogramma Hete vrede. Pas na vertolkingen in DWDD in 2012 en The Passion in 2015 kreeg het nummer landelijke bekendheid. „Het verwoordt heel goed de tijdgeest van de vluchtelingenproblematiek”, denkt de hoofdredacteur. „Het was de juiste tekst op het juiste moment. We weten niet precies wat we kunnen doen en drukken dus maar een soort empathie uit.”

Soms duurt het tientallen jaren voordat een strofe uit een lied of een boek zich nestelt in het collectieve Nederlandse taalgebruik. „Maar bij Mag ik dan bij jou is het echt heel snel gegaan”, bevestigt Den Boon. Sinds 2015 heb ik de zin vele honderden keren aangetroffen in zoveel media, buiten de context van het lied. Het is een iconische zinsnede geworden.” Het lied werd ook al vele malen gecoverd. „Daarnaast heeft het lied in de begrafenislijstje Waarheen leidt de weg van Mieke Telkamp na vele decennia zeer overtuigend van de eerste plaats gedrukt.”

Vaste componisten

Het is niet bekend wanneer Mag ik dan bij jou exact in de Van Dale te vinden is. De digitale versie wordt eens in de vijf, zes weken geupdate. Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe papieren versie van het grote woordenboek uitkomt.

Het nummer werd geschreven door De Breij en haar vaste componisten, Sander Geboers en Rogier Wagenaar. Het lied werd ten tijde van de theatervoorstelling wel op single uitgebracht, maar was toen niet heel succesvol. In de afgelopen jaren won de song echter aan populariteit. Zo stond Mag ik dan bij jou in 2015 op de vierde plaats in de Top 2000.