Nieuws/Entertainment
2345892
Entertainment

Mark Rietman en Herman Pleij herdenken Bredero

Mark Rietman en Jules Croiset, schrijfster Joke van Leeuwen en hoogleraar Herman Pleij verlenen op 23 augustus hun medewerking aan een speciale herdenkingsavond gewijd aan Bredero. De bijeenkomst vindt plaats op het podium Spui25. Het is 23 augustus precies vierhonderd jaar geleden dat de dichter en toneelschrijver overleed.

De bijeenkomst, 400 Jaar ’t Kan Verkeeren!, maakt deel uit van een groot aantal activiteiten in het kader van de sterfdag van Bredero. Acteurs en andere liefhebbers spelen en duiden scènes uit zijn bekendste toneelstukken De Spaanse Brabander en De Klucht van de Koe. „Ook in zijn tijd moest Nederland positie kiezen tegenover immigranten en kende de maatschappij winnaars en verliezers”, stelt de organisatie Bredero 2018. „Wat zijn werk voor vandaag betekent horen we in gesproken columns, een feestrede en een gesprek over de Nederlandse toneeltraditie.

Ook vindt op 23 augustus de presentatie van De hartenjager plaats, een nieuwe biografie over Bredero die neerlandicus René van Stipriaan heeft geschreven.

De carrière van Bredero (1585- 1618) was kort maar ongekend vruchtbaar. In nauwelijks acht jaar schreef hij honderden gedichten en liederen die tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur behoren, en meer dan tien toneelstukken die nog altijd sprankelen van leven. Over zijn leven is weinig bekend; zijn werk is heel concreet alledaags, maar tegelijkertijd ook raadselachtig, aldus de organisatie.