Nieuws/Entertainment
2354701
Entertainment

T-shirt Bas Smit ’ook top als vaatdoek’

Ook wie geen fan is van Bas Smit kan prima een T-shirt met het hoofd van de vastgoedhandelaar aanschaffen. Het shirt „is ook top als vaatdoek”, grapt bedenker René Watzema van RUMAG voor de camera van het ANP. „En als je de mouwen afknipt, kan je ’m misschien wel als kussensloop gebruiken. Als je van nachtmerries houdt.”

De T-shirtprinter van RUMAG draait deze dagen overuren. De shirts met het gezicht van Bas, de man van presentatrice Nicolette van Dam, erop zijn een rage. „Het is chaotisch, druk en veel”, verzucht René. Maar de actie is ook een groot succes: het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, waar de volledige winst naartoe gaat, kreeg al een langgewenst aquarium. Ook leesboeken en speelgoed moeten naar Utrecht. „Het gezicht van Bas symboliseert de glimlach. Wat we willen bereiken is dat ook die zieke kids een glimlach op hun gezicht krijgen.”

René en zijn collega’s draaien overuren en houden de vraag nog niet bij. „Het gaat echt bizar goed. Ik denk dat we nu al bijna de drie-, vierduizend passeren. Ik weet niet precies waar we zitten, maar het doel is voorlopig naar de tienduizend. We werken nachten en weekeinden door, eigenlijk heb ik spijt van het hele grapje.”

Veel te veel aandacht

Want zo begon het: als een grapje. „Het is een grap van Bas die al een tijdje loopt op zijn Instagram, de meesten kennen het wel. Dan scant hij je van onder naar boven en gaat hij heel overdreven alles laten zien, benadrukt hij een beetje de merken en dat is hilarisch.” Toen er bij RUMAG in Amsterdam een nieuwe textielprinter werd aangeschaft, werd een foto van Bas als proef op een T-shirt gedrukt. „Het begon als test voor de printer. Ik heb het uitgepakt tot een grapje en zo zijn we tot dit fantastische initiatief gekomen.”

Hoewel hij het initiatief geweldig vindt, is er geen haar op Renés hoofd die erover denkt het Bas Smit-shirt in het openbaar te dragen. BN’ers als Lil’ Kleine, Fred van Leer, Jandino Asporaat en natuurlijk Nicolette van Dam deden dat wel. „Nee zeker niet, ben je gek geworden?!”, lacht René. „Zo krijgt Bas veel te veel aandacht. Ik draag ’m echt voor het goede doel en het leuke initiatief, maar ik ga toch niet op straat zo lopen, doe normaal zeg!”