Nieuws/Entertainment
2355824
Entertainment

Minister geeft carrièreprijs aan Sophia Loren

Sophia Loren

Sophia Loren

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) opent op 9 september op het festival Film by the Sea het eerbetoon aan de Zweedse regisseur Ingmar Bergman. Ook zal zij die avond de Grand Acting Award overhandigen aan filmicoon Sophia Loren, maakte het festival vrijdag bekend.

Sophia Loren

Sophia Loren

Na de uitreiking van de prijs wordt de filmklassieker Una giornata particolare vertoond waarin Loren de hoofdrol vertolkt. De Grand Acting Award wordt uitgereikt aan filmmakers of acteurs die bijzondere verdiensten hebben verricht voor de filmindustrie.

Eerder ontvingen Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist, Stanley Tucci, Claudia Cardinale, Jan Decleir en Monic Hendrickx de prijs.

Sophia Loren brak door met haar rol in de film La Ciociara (Two Women) van de Italiaanse regisseur Vittorio De Sica. In 1962 won ze de Oscar voor de Beste Actrice in voornoemde film. Daarna volgden vele internationale filmprijzen, waaronder Golden Globes, BAFTA Awards en ook in Cannes viel ze in de prijzen. Loren groeide uit tot een levende legende en wordt nog steeds geroemd om haar schoonheid.

Het eerbetoon aan Ingmar Bergman bestaat uit twintig films uit zijn oeuvre die gedurende het festival worden vertoond, waaronder klassiekers als Het Zevende Zegel en Wilde Aardbeien. Film by the Sea vindt dit jaar plaats van 7 tot en met 16 september.