Entertainment/Sterren
23566657
Sterren

Alleen publiek bepaalt voortaan finalisten voor songfestival

Het stemproces bij het Eurovisie Songfestival gaat er vanaf volgend jaar anders uitzien. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat voortaan alleen nog het publiek bepaalt welke landen van de halve finales doorgaan naar de grote finale, maakte de organisatie dinsdag bekend.

Voorheen golden de publieksstemmen voor de helft. Het andere deel werd bepaald door de landelijke jury’s bestaande uit muziekprofessionals. Volgend jaar stemmen die niet meer mee bij de halve finales. De uitslag van de finale blijft bepaald worden door het publiek én de jury’s. Een andere wijziging is dat volgend jaar alle landen mogen stemmen, dus ook landen die niet meedoen aan het liedjesfestijn. Dat kunnen ze online doen via een speciaal platform. Mensen uit deelnemende landen kunnen nog steeds via telefoon, sms of de app hun stem uitbrengen. „Deze veranderingen zijn een erkenning van de immense populariteit van de show door meer macht te geven aan het publiek van ’s werelds grootste live-muziekevenement”, zegt songfestivalbaas Martin Österdahl.

Cornald Maas ziet zowel positieve als negatieve kanten aan de veranderingen van het stemproces, zo vertelt hij aan het ANP. „Jury’s zijn gemakkelijk om te kopen. Zo haal je die oneffenheid eruit, is er minder kans op fraude en voorkom je dat de uitslag ongeldig moet worden verklaard.” Vorig jaar moest de uitslag van een van de halve finales opnieuw worden onderzocht omdat er ’verdachte patronen’ waren geconstateerd bij het uitdelen van de jurypunten.

Wat een nadeel aan de nieuwe vorm zou kunnen zijn, is volgens Maas de toegenomen kans dat de meer ’rustige en ingetogen’ nummers, die het volgens hem doorgaans vooral goed doen bij de jury, wellicht geen finaleplaats weten te bemachtigen. „Het publiek gaat voor het nummer waarbij het meest wordt gevoeld en dat het meest aanspreekt. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn natuurlijk.”Voor Nederland zou de wijziging weinig uit moeten maken, afgaand op de uitslag bij vorige halve finales. „We doen het goed bij de televoting”, aldus Maas. „Alleen Waylon had het niet gered op basis van alleen de publieksstemmen.”

Het songfestival is volgend jaar van 9 tot en met 13 mei in Liverpool.