Nieuws/Entertainment
2360911
Entertainment

Thailand viert verjaardag koning (66)

Thailand viert zaterdag de 66e verjaardag van de nieuwe koning Vajiralongkorn, die in oktober 2016 na het overlijden van zijn vereerde vader koning Bhumibol op de troon is gekomen.

De leider van de militaire junta die het land nu vier jaar regeert, premier Prayut Chan-o-cha, nam samen met 3500 andere regeringsfunctionarissen en burgers deel aan het uitdelen van aalmoezen aan 670 monniken die zich hadden verzameld naast het Grand Palace, op het veld Sanam Luang.

Het geven van aalmoezen hoort bij belangrijke gebeurtenissen, en zorgt er voor dat de jarige zijn nieuwe jaar onder een goed gesternte begint. Ook elders in Thailand ging het publiek naar tempels en andere plaatsen met een bijzondere betekenis om aalmoezen te geven. De overheid had hen daarbij geadviseerd om een geel shirt te dragen. Geel is de kleur die is verbonden met de dag van de week (maandag) waarop de koning in 1952 is geboren.

De nationale bank van Thailand bracht de laatste twee waarden van de nieuwe reeks bankbiljetten met de beeltenis van Vajiralongkorn in omloop, biljetten van 500 en 1000 baht. In april waren de lagere waarden al uitgegeven. De Thaise post had tot de verjaardag gewacht met het uitbrengen van de eerste postzegels met daarop de nieuwe koning. Opvallend genoeg zijn zowel voor de bankbiljetten als de postzegels geen recente opnamen maar veel jeudiger afbeeldingen van de koning gebruikt.

Ondertussen wacht Thailand nog steeds op de aankondiging van de datum van de kroning. Die is extra belangrijk geworden nadat de premier vorige maand zei dat er pas na de kroning parlementsverkiezingen worden gehouden. Prayut heeft die verkiezingen en de terugkeer naar een meer democratische regeringsvorm inmiddels al vier keer uitgesteld.