Nieuws/Entertainment
2362392
Entertainment

Janine Abbring vaart op eigen nieuwsgierigheid

Janine Abbring

Janine Abbring

Janine Abbring vertrouwt voor de presentatie van Zomergasten vooral op haar eigen nieuwsgierigheid. Daarnaast bereidt ze zich ’zo goed mogelijk’ voor door in te lezen. „En dat is het wel zo’n beetje”, zegt de presentatrice. „Het klinkt simpel, maar dat is het misschien ook wel?”

Janine Abbring

Janine Abbring

Toch durft Janine niet te zeggen dat ze helemaal klaar is voor de nieuwe reeks Zomergasten, die zondag van start gaat. „Ik weet niet of ik echt ooit het gevoel zal hebben er ’klaar’ voor te zijn, maar dat zal ook met mijn perfectionisme te maken hebben. Er is altijd wel nóg een boek dat je kunt lezen of nóg een film die je kunt kijken, maar op een bepaald moment moet je vertrouwen hebben in de redactie en jezelf, en gewoon gaan.”

Actrice en theatermaker Romana Vrede is de eerste zomergast die door Janine aan de tand wordt gevoeld over haar perfecte televisieavond. De komende weken schuiven ook voetbaltrainer Louis van Gaal, internetpionier Marleen Stikker, schrijver Pieter Waterdrinker, minister Eric Wiebes en psychotherapeut Esther Perel bij haar aan.

Nieuwe dingen leren

„Ik heb geen vooraf bedachte geavanceerde interviewstrategie of zo, of een trucje dat ik toepas”, zegt Janine, die haar tweede seizoen Zomergasten op dezelfde manier aanpakt als haar eerste reeks. „De voorbereiding is eigenlijk exact hetzelfde als vorig jaar. Ik sluit mezelf zes weken lang redelijk af voor de buitenwereld en duik in het hoofd van de gast, aan de hand van de uitgebreide research die de redactie doet.”

Voor de ene gast moet Janine langer in de boeken duiken dan voor de andere. „Bij Wiebes heb ik het voordeel dat ik zelf jarenlang in het epicentrum van het Groningse aardbevingsgebied heb gewoond. Ik weet wat er speelt, ben ook nog steeds erg betrokken bij die problematiek, ik volg dat nieuws. Mijn voetbalkennis daarentegen liet te wensen over, dus dan lees ik me meer in op dat gebied. Dat is ook het leuke voor mij aan Zomergasten, dat ik nieuwe dingen leer en me verdiep in dingen waar ik anders misschien met een boogje omheen laveer.”

Altijd weer bewijzen

De presentatrice kan zelf ook genieten van de avondvullende gesprekken, na de eerste paar minuten. „Daarin hebben de zenuwen nog iets meer de overhand. Ik kan me ook oprecht verheugen op specifieke fragmenten in de avond, dat ik op mijn briefje kijk en denk: yes, die heel indrukwekkende scène of dat prachtige lied komt straks nog.”

Dat ze vorig jaar vooral lovende kritieken kreeg - voor haar gesprek met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan kreeg Janine de Sonja Barend Award - zorgt nu voor extra druk. „Die voel ik wel, maar die had ik ook gevoeld als het vorig jaar niet zo goed gegaan was. Linksom of rechtsom, je moet jezelf altijd weer opnieuw bewijzen.”