Nieuws/Entertainment
2365234
Entertainment

Lange Frans houdt teksten zo simpel mogelijk

Lange Frans houdt niet van moeilijk doen. Ook wat zijn muziek betreft, hoeft het allemaal niet ingewikkeld. „Van het simpel houden is nog nooit iets moeilijker geworden.”

Het taalgebruik van Lange Frans viel op in Taalbaas, een onderzoek van de dataredactie van KRO-NCRV, in samenwerking met het NPO Radio1-programma De Taalstaat van Frits Spits, Universiteit Leiden, het Instituut voor de Nederlandse Taal en het Meertens Instituut naar het woordgebruik in de Nederlandstalige muziek. De onderzoekers ontdekten dat de teksten van Lange Frans en André Hazes veel overeenkomsten vertonen, omdat beide artiesten kiezen voor eenvoudig taalgebruik.

Wat ook opvalt aan de teksten van Frans is dat hij in vergelijking met andere rappers weinig Engelse termen gebruikt. „De meeste Nederlanders spreken al geen Engels. We verstaan een beetje Engels en we brabbelen een beetje Engels. Maar ik wil gewoon dat mensen weten waar de fok ik het over heb.”

Ook onderzocht Taalbaas welke Nederlandstalige nummers de meeste woordherhaling bevatten. Winnaar bleek Jannes met zijn nummer Na na na. Maar liefst 36 procent van dat liedje bestaat uit het woord ’na’.