Nieuws/Entertainment
2367852
Entertainment

Rol voor Barry Atsma in Amerikaanse serie

Barry Atsma heeft een rol in een Amerikaanse serie te pakken. De Nederlandse acteur is binnenkort te zien in de sf-thriller The Rook, die door Liberty Global wordt ontwikkeld in samenwerking met producent Lionsgate. De serie, die zich afspeelt in de toekomst, is in Amerika bij zender Starz te zien; in Nederland gaat Ziggo de reeks exclusief uitzenden.

The Rook gaat over een vrouw die wakker wordt in Londen omringd door een groot aantal lijken. Ze heeft geen idee wat er is gebeurd en hoe ze hier terecht is gekomen, maar achterhaalt dat zij een hoge ambtenaar is bij een geheime Britse dienst voor mensen die paranormaal begaafd zijn. Atsma speelt een belangrijke bijrol als Peter van Syoc, een psychotisch sleutelfiguur in een misdaadsyndicaat dat bekendstaat als The Lugat.

De serie wordt opgenomen in Londen. Atsma zal in de serie te zien zijn naast grote acteurs als Emma Greenwell (True Blood), Joely Richardson (Nip / Tuck) en Olivia Munn (The Newsroom). Het is de derde grote buitenlandse reeks waaraan de Nederlandse acteur zijn naam verbindt. Hij is dit jaar ook te zien in de BBC-reeks The Split en de ZDF-miniserie Bad Banks. Bad Banks wordt nu uitgezonden door de NPO; The Split is vanaf 1 augustus exclusief bij Ziggo te zien.

Daarnaast was Atsma onder meer te zien in de hitfilms Loft, Mannenharten, Lucia de B, Knielen op een bed violen, Michiel de Ruyter en Komt een vrouw bij de dokter. Voor die laatste won hij een Gouden Kalf als beste acteur. Van 2002 tot 2012 maakte Atsma deel uit van het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam onder leiding van Ivo van Hove.