Nieuws/Entertainment
2368927
Entertainment

Bioscoopbezoek gedaald door hitte

Veel Nederlanders genieten van het uitzonderlijk zomerse weer, maar voor uitbaters van bioscopen zijn de tropische temperaturen slecht nieuws.

Nederlanders gingen het afgelopen halfjaar minder vaak naar de film. De hoge temperaturen zijn de grootste boosdoener, stelt ABN AMRO in een nieuw rapport.

Het bioscoopbezoek nam in de eerste zes maanden van dit jaar 12,6 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die daling is volgens de bank direct te linken aan het mooie weer in dezelfde periode. Zo was het in april veel warmer dan vorig jaar en verkochten bioscopen die maand veel minder kaartjes. Filmzalen moeten het met warm weer altijd met minder bezoekers stellen.

Hoewel de hete zomers ook eerder voor minder filmgangers zorgden, is de algehele daling van 12,6 procent over de eerste helft van dit jaar zorgelijk. Ook het aanbod speelt een rol; in de eerste helft van dit jaar ontbrak het aan internationale kaskrakers en waren er geen Nederlandse films die dat konden opvangen.

Jongeren zijn sowieso steeds moeilijker te porren voor een filmuitje: bijna de helft van de consumenten onder de veertig zegt minder naar de bioscoop te gaan als het aanbod via streamingdiensten als Netflix toeneemt.

Het tegenvallende resultaat van de Nederlandse bioscopen staat in schril contrast tot de groei van de afgelopen tien jaar (56 procent). Er is ook goed nieuws volgens de onderzoekers: voor de komende jaren wordt dankzij het toenemende aantal luxe stoelen en mogelijkheden op gebied van virtual reality alsnog een algehele lichte groei verwacht.