Nieuws/Entertainment
2371638
Entertainment

Complexe Japanse troonswisseling 2019 wordt al voorbereid

Keizer Akihito

Keizer Akihito

Het aftellen naar het aftreden van keizer Akihito en de troonsbestijging van keizer Naruhito krijgt vanaf woensdag meer vorm. Dan begint het door de regering ingestelde secretariaat dat de plechtigheden moet coördineren zijn werkzaamheden. Later komt er ook een regeringscommissie onder leiding van premier Shinzo Abe.

Keizer Akihito

Keizer Akihito

Volgens de planning treedt keizer Akihito op 30 april 2019 af en volgt zijn zoon Naruhito hem een dag later op. Omdat de Japanse keizer als louter ’symbool van de staat’ niet het recht heeft om zelf te beslissen over zijn aftreden, is één van de taken van het secretariaat om de grondwettelijke juiste formuleringen te vinden voor de laatste toespraak van Akihito, de zogenoemde Taiirei Seiden no Gi. Hij mag daarin dus niet de suggestie wekken zelf het besluit te hebben genomen.

Dat de troonsopvolging pas een dag later plaatsvindt, heeft ook te maken met het feit dat de keizer geen beslissingsbevoegdheid heeft. Door een dag te wachten, wordt duidelijk gemaakt dat beide evenementen niet onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden maar los staan van elkaar. Verschillende inhuldigingsrituelen volgen ook pas later in de maand mei en later in 2019.