Nieuws/Entertainment
2372828
Entertainment

M*A*S*H-acteur Alan Alda lijdt aan Parkinson

Alan Alda

Alan Alda

Acteur Alan Alda, bekend van de televisieserie M*A*S*H, lijdt aan de ziekte van Parkinson. De 82-jarige Amerikaan onthulde vandaag in CBS This Morning dat de zieke ruim drie jaar geleden bij hem werd gediagnosticeerd.

Alan Alda

Alan Alda

„Ik leefde volop na de diagnose. Ik acteerde, ik gaf lezingen en begon met een podcast. En ik zag bij mezelf toen ik de afgelopen weken geregeld op tv was om te praten over die podcast dat mijn duim vreemde bewegingen maakte. Toen dacht ik bij mezelf dat het een kwestie van tijd zal zijn dat iemand hier een zielig verhaal van maakt en ik ben helemaal niet zielig”, verklaarde Alda zijn besluit om nu met het nieuws naar buiten te komen.

„Je eerste reactie is angst en je denkt dat je het allerergste is overkomen. Maar dat is niet zo. Er zijn nog zoveel dingen die je kan doen”, zei Alda over zijn ziekte. „Ik volg drie keer per week boksles. Ik tennis een paar keer per week. Ik marcheer op muziek omdat dat goed is voor mensen met Parkinson.”

Alda is vooral bekend van zijn rol als Hawkeye Pierce in de jaren zeventig-comedyserie M*A*S*H. De serie gaat over de belevenissen van de bemanning van een mobiel veldhospitaal tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig. De serie werd in Nederland door de AVRO uitgezonden tussen 1972 en 1983 en enkele keren herhaald door commerciële omroepen.