Nieuws/Entertainment
2379425
Entertainment

Veel tips over diefstal koninklijke kronen

De Zweedse politie heeft veel tips gekregen naar aanleiding van de spectaculaire diefstal dinsdag van begrafenisregalia uit de kathedraal van Strängnäs. Daar werden op klaarlichte dag de kronen van de zeventiende eeuwse koning Karl IX en zijn echtgenote koningin Kristina en een rijksappel gestolen. Woensdagavond was van de dieven nog geen spoor.

De dieven ontsnapten met een bij de kerk aangemeerd vaartuig, zo luidden de eerste berichten. Maar inmiddels sluit de politie niet uit dat er waterscooters zijn gebruikt. „Als iemand ergens langs het Mälaren meer een achtergelaten waterscooter vindt, dan horen we dat graag”, aldus een zegsman van de plaatselijke politie tegen Aftonbladet.

De politie had uit de hele wereld vragen gekregen. „Het is groot nieuws”, aldus woordvoerder Thomas Agnevik tegen de Zweedse televisie. „Media willen weten wat het risico is dat de juwelen worden omgesmolten. Die bezorgdheid is algemeen. Het is uiterst belangrijk dat we de spullen snel terugvinden.”

Over de bruikbaarheid van de tips wilde Agnevik niets kwijt. Ook op het technisch sporenonderzoek dat woensdag in de kathedraal nog volop in gang was, wilde hij geen commentaar geven. De Zweedse politie heeft via Interpol ook internationaal aandacht gevraagd voor de diefstal.