Nieuws/Entertainment
2384256
Entertainment

Niki Lauda ondergaat longtransplantatie

Racelegende Niki Lauda heeft in een ziekenhuis in Wenen een longtransplantatie ondergaan. Volgens de Oostenrijkse zender ORF was de operatie succesvol. Toch wordt de situatie van de drievoudig wereldkampioen in de Formule 1 omschreven als ernstig.

Het ziekenhuis laat in een verklaring weten: „Wij hopen op begrip dat de familie geen verklaringen zal afleggen en we vragen om de privacy van de familie Lauda te respecteren.”

Lauda (69) lag al bijna twee weken in het ziekenhuis, vanwege griepverschijnselen die steeds erger werden. Daardoor miste de technisch adviseur van Mercedes de Grand Prix van zowel Hongarije als van Duitsland.

Het is niet de eerste keer dat Lauda een transplantatie moet ondergaan. Eerder werd hij al twee keer aan zijn nieren geopereerd.

Race-icoon

Lauda werd wereldkampioen in 1975, 1977 en 1984. In 1976 leek hij ook op weg naar succes, maar tijdens de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring schoot hij als gevolg van materiaalpech in de vangrail en dreigde levend te verbranden. Hij werd gered door enkele coureurs die achter hem reden en onmiddellijk uit de auto sprongen toen ze de ernst van de situatie inzagen.

James Hunt

Ruim een maand later zat Lauda tot ieders verbazing alweer achter het stuur en werd hij nog bijna kampioen ook. De Brit James Hunt bleef hem net voor. Dit kwam vooral omdat Lauda de slotrace in Japan vroegtijdig beëindigde. Het regende hard, net als bij de desastreuze wedstrijd in Duitsland. Daar had Lauda er voor gepleit niet te starten, maar haalde Hunt de andere coureurs over dat toch te doen.

In 1979 beëindigde hij zijn sportieve loopbaan. In 1982 keerde hij terug in de Formule 1, wat in 1984 nogmaals tot de wereldtitel leidde. In 1985 stopte hij definitief. In dat jaar won hij de (tot nu toe) laatste Grand Prix op Zandvoort.