Nieuws/Entertainment
2389236
Entertainment

Zweedse koningsjuwelen mogelijk los verkocht

De kans bestaat dat de diamanten en edelstenen uit de eerder deze week in Zweden gestolen koningskronen van koning Karl IX en koningin Kristina opduiken op de zwarte markt van Amsterdam of Antwerpen. Ze kunnen daar los worden verkocht, aldus de in antiek- en kunst diefstal gespecialiseerde Britse privédetective Charles Hill in een gesprek met de Zweedse televisiezender SVT.

De gepensioneerde Hill weet waarover hij praat. Hij was twintig jaar werkzaam bij Scotland Yard en had een aandeel in het opsporen van het wereldberoemde schilderij De Schreeuw van Edvard Munch, dat in 1994 werd gestolen uit het Nationaal Museum in Oslo. Met hulp van de Britten werd het schilderij enkele maanden later weer teruggevonden.

Volgens Hill zijn er internationale bendes die gespecialiseerd zijn in het stelen en verkopen van antiek en juwelen. Hij gelooft niet dat het de dieven die de koninklijke kostbaarheden dinsdag op klaarlichte dag uit de kathedraal van Strängnäs stalen, te doen was om de twee kronen en rijksappel. De edelstenen echter kunnen er echter uit worden gehaald en los worden verkocht. Het zou Hill niet verbazen als de criminelen Zweden ondertussen al hebben verlaten om de juwelen in bijvoorbeeld Amsterdam of Antwerpen van de hand te doen.

De domkerk van Strängnäs is inmiddels weer geopend voor het publiek.