Nieuws/Entertainment
2392068
Entertainment

Beatle-moordenaar Mark Chapman vraagt opnieuw om vrijlating

’Mijn man zei dat hij John Lennon ging vermoorden’

John Lennon

John Lennon

De echtgenote van Mark Chapman, de man die in 1980 John Lennon voor zijn woning in New York doodschoot, wist dat haar echtgenoot plannen had de Beatle te vermoorden.

John Lennon

John Lennon

Volgens The Mirror zou Mark Chapman twee maanden van tevoren aan zijn vrouw hebben verteld dat hij Lennon om het leven wilde brengen. Chapmans liefde voor zijn echtgenote, Gloria Hiroko Chapman, zou de reden zijn waarom hij de moord uitstelde. Gloria zou Chapman bovendien meerdere keren hebben gevraagd zijn wapen weg te doen.

Toen ze hoorde van de schietpartij, wist Gloria meteen dat haar man daarvoor verantwoordelijk was. „Ik wist dat het Mark was. Hoe ik dat wist? Twee maanden eerder was hij naar New York gereisd, en bij terugkomst vertelde hij dat hij plannen had om John Lennon te vermoorden. Maar zijn liefde voor mij weerhield hem daarvan.”

Gelogen

Volgens Gloria had Mark haar beloofd dat hij zijn wapen in de oceaan had gegooid. „Daarom liet ik hem nogmaals naar New York gaan”, zegt ze. „Maar hij had tegen me gelogen... Ik kan me de dag van de moord nog goed herinneren. Ik kwam thuis van werk en had Little House on the Prairie opstaan, toen opeens onderaan het beeld verscheen: ’John Lennon is in New York City neergeschoten door een Kaukasische man.’ Die nacht veranderde mijn leven voorgoed.”

Mark Chapman

Mark Chapman

John Lennon was 40 jaar toen hij op 8 december 1980 door Chapman vier keer in zijn rug werd geschoten, op de stoep van het Dakota-gebouw in New York, het complex waar hij met zijn echtgenote Yoko Ono woonde. Eerder die avond had Chapman het popicoon om een handtekening gevraagd.

De inmiddels 63-jarige Chapman, idolaat van de Beatle, kreeg twintig jaar tot levenslang. Iedere twee jaar mag hij gratie aanvragen, tot nu toe vergeefs. In aanloop naar Chapmans tiende gratieverzoek, dat volgende maand zal worden behandeld, vertelt Gloria: „Het maakt niet uit hoe lang Mark in de gevangenis zal zijn. Ik zal altijd op hem wachten.”