Nieuws/Entertainment
2403704
Entertainment

Matthijs van Nieuwkerk kende Moby Dick niet

Voordat Matthijs van Nieuwkerk zijn boekenprogramma Moby Dick kon presenteren moest hij nog snel langs de boekhandel. „Ik dacht dat ik het gelezen had”, vertelde Matthijs dinsdag in Laat op één. „Maar ik denk dat dat een soort jeugdversie was.”

„Toen ik hoorde dat het de titel van het programma werd, heb ik het onmiddellijk gekocht.” En toen bleek dat het boek van Herman Melville uit 1851 stevige kost is. „Het is complex, je moet je best doen. Sommige boeken zijn geen allemansvrienden.” Een speciale betekenis heeft de titel Moby Dick niet. Matthijs’ boekenprogramma kreeg die titel omdat het leuk klonk en ’de walvis leuk is voor het logo’.

Naar eigen zeggen is Matthijs ’geen ideale gast’ voor Moby Dick, dat vanaf donderdag te zien is op NPO 1. „Ik heb bibliotheken gelezen, er zijn zo veel boeken die indruk op mij hebben gemaakt.” Toch heeft ook Matthijs een lijfboek: Kees de jongen van Theo Thijssen. „Onze zoon heet Kees, dan kan je wel zeggen dat het een belangrijk boek is. Het gaat over een jongen die droomt, die naast zijn leven een leven leidt in zijn fantasie. Dat lijkt wel een beetje op mij.”

Dancing With The Books

Moby Dick is niet het eerste boekenprogramma dat Matthijs presenteert, in de jaren negentig maakte hij Prima Vista voor de VPRO. „Ik vind het nu wel heel grappig”, zei de presentator na het zien van een fragment uit 1991. „Ik werd door de VPRO van de krantenredactie geplukt en wist daarna meteen: tv is werkelijk niets voor mij, ik ben een krantenjongen.”

Als het aan Matthijs ligt, is Moby Dick ook niet zijn laatste boekenprogramma. „Ik heb een ideetje, maar het is nog niet meer dan een ideetje, om met boeken een soort groot zaterdagavondamusement te maken. Groots met een orkest en ballet. Dancing With The Books.”