Nieuws/Entertainment
2418950
Entertainment

John de Bever beschuldigd van plagiaat

De populaire volkszanger John de Bever is deze week twee keer beschuldigd van plagiaat. Eerst kwam collega-zanger Ronnie van Bemmel in Shownieuws met het verwijt dat De Bever het liedje Laat het licht maar uit heeft 'gestolen', daarna was het zanger Winnie Adriaansz die in hetzelfde programma zijn woede uitte over de versie van Jij krijgt de lach niet van mijn gezicht, waarmee De Bever scoorde tijdens het EK vrouwenvoetbal in 2017.

Adriaansz claimt dat dat liedje exclusief voor hem is geschreven door Jeffrey Weber. Zowel het management van De Bever als de muziekuitgeverij Talpa Music van Weber doet de twee beschuldigingen af als grote flauwekul. ,,De rechten van het beide liedjes liggen bij Talpa Music", zegt directeur Tony Berk. ,,Iedereen in Nederland mag z'n eigen versie van een liedje uitbrengen, zolang je het werk maar in zijn waarde laat. Dit mag gewoon en is zeer gebruikelijk in de muziekwereld. Het is een huilverhaal, bedoeld om in de media te komen. Wij als uitgever hebben er juist belang bij dat een liedje scoort. Soms brengen we zelfs bewust een liedje via een ander artiest opnieuw uit."

Manager Kees Stevens van De Bever vindt de timing van Adriaansz opmerkelijk. ,,John heeft Jij krijgt de lach niet van mijn gezicht al in 2015 uitgebracht en nu komt Adriaansz een paar dagen nadat Van Bemmel zich meldt ineens met deze beschuldiging." Winnie Adriaansz bracht het lied uit in 2012, maar zijn versie werd geen succes. Stevens begrijpt de commotie niet: ,,Wij willen alleen maar dat John leuke liedjes zingt bij zijn optredens."

Adriaansz was niet bereikbaar voor commentaar, Van Bemmel daarentegen wel. ,,Gevoelsmatig is Laat het licht maar uit mijn liedje. Ik was eerste die het uit heeft gebracht. Tuurlijk is Weber 100 procent de auteur, maar het is gewoon een beetje zuur dat een andere zanger dan met mijn liedje ervandoor gaat. Maar ik gun John alle succes van de wereld."