Nieuws/Entertainment
2419498
Entertainment

Protest tegen komst 'wapenhandelaar' Felipe

De linkse republikeinse Catalaanse oppositiepartij CUP boycot volgende week vrijdag de herdenking van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in 2017 in Barcelona en Cambrils. Reden is de aanwezigheid van de Spaanse koning Felipe, die door CUP medeverantwoordelijk wordt gehouden voor diezelfde aanslagen.

Volgens Natalia Sánchez, lid van het deelstaatparlement van Catalonië, is de koning ’medeplichtig aan de wapenhandel die wereldwijd voor conflicten zorgt en die hebben geleid tot de aanslagen in Barcelona en andere Europese hoofdsteden’.

De afwezigheid van CUP bij de plechtigheid wil niet zeggen dat er geen solidariteit is met de slachtoffers, zo benadrukte Sánchez in gesprek met de krant El Periódico. ,,Maar wij willen niets te maken hebben met een ceremonie waar een handlanger van de wapenhandel aanwezig is.” Sánchez kan het dan ook goed begrijpen als Felipe net als een jaar eerder wordt uitgejouwd.

Wapenverkopen

Extreem links verwijt de koninklijke familie een rol te hebben gespeeld bij wapenverkopen aan landen als Saudi-Arabië. Achtereenvolgende regeringen hebben de koningen Juan Carlos en Felipe naar het Midden-Oosten gestuurd om de verkoop van wapentuig te bevorderen. In gesprekken van koning tot koning zouden zij in Riyadh meer voor elkaar krijgen dan bijvoorbeeld een premier of minister van Defensie. Partijen als CUP menen dan ook dat de koning om die reden bloed aan zijn handen heeft.

Andere naar onafhankelijkheid strevende partijen zijn wel aanwezig bij de herdenking en hebben hun achterban opgeroepen er geen demonstratie van te maken. Voor- en tegenstanders van de monarchie en Spanje hebben voor vrijdag overigens wel betogingen aangekondigd, maar buiten de herdenking om.