Nieuws/Entertainment
2427984
Entertainment

Prinses Märtha Louise doet verslag uit Spitsbergen

De Noorse prinses Märtha Louise bericht nog dagelijks van haar avonturen op Spitsbergen, dat de Noren sinds het begin van de vorige eeuw Svalbard noemen. Märtha Louise is in de Arctische archipel gebleven om de ruige natuur te ontdekken en er van te genieten, na een cruise vorige week met de hele koninklijke familie aan boord van het koningsschip Norge.

Maandag deelde de dochter van koning Harald foto’s van Fredheim, een voormalige jachthut in het verre noorden van Spitsbergen aan een fjord die in 1596 door Willem Barentsz ’Grooter Inwijck’ werd genoemd en die nu bekend staat als ’IJsfjord’. Het in 1924 gebouwde Fredheim is drie jaar geleden verplaatst om te voorkomen dat het zou worden opgeslokt door de zee maar Märtha Louise omschreef het nog altijd als „de meest verbazingwekkende plek op de planeet.”

Ze vertelde op Instagram dat haar broer kroonprins Haakon en schoonzus kroonprinses Mette-Marit er tien jaar eerder met hun kinderen drie weken verbleven. „Wat een rust en contact met de essentie van de natuur. Om nog maar te zwijgen van het uitzicht. Ik kon echt voelen dat de bergen tegen me praatten”, aldus de prinses.

Ze deelde ook een foto van het buitentoilet, een eenvoudig houten gebouwtje op enig afstand van Fredheim. „Het buitentoilet is het schattigst en heeft het beste uitzicht van de wereld”, meldde Märtha Louise. Zondag had ze een filmpje gedeeld van een rendier, die omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben niet in kuddes grazen maar alleen op zoek gaan naar voedsel. „We weten nu waar de Kerstman in de zomer zijn rendieren houdt”, gaf ze als commentaar.