Nieuws/Entertainment
2428438
Entertainment

’Schrappen songfestival in Israël voorbarig’

De geruchten over het niet doorgaan van het Eurovisiesongfestival in Israël zijn voorbarig. Dat heeft het Belgische persbureau Belga gehoord van een bron bij de European Broadcasting Union (EBU). Er gaan al een tijdje geruchten dat Israël de organisatie van het liedjesspektakel wil teruggeven.

„Alarmerende berichten vanuit Israël dat het festival daar volgend jaar zeker niet georganiseerd wordt, zijn potentiële lekken in de Israëlische pers om beslissingen in een of andere richting te forceren”, laat de bron weten. De EBU organiseert het festival samen met de Israëlische zender Israel Public Broadcasting Corporation.

Of Israël de organisatie op zich kan nemen, hangt af van de financiën. Zo moet duidelijk worden wie er financieel opdraait voor het festival. Israël moet 12 miljoen euro borg neertellen die als voorwaarde geldt om het evenement te mogen organiseren. De Israëlische staatszender heeft al laten weten dat er geen geld is en hoopt dat de politiek bij wil springen. Het is nog maar de vraag of dat gebeurt.

Volgens de bron die Belga opvoert, is het normaal dat er rond deze tijd overleg wordt gevoerd over de financiën. De EBU verwacht later deze maand dat er een beslissing komt over de organisatie. „Het spreekt voor zich dat we voor een groot evenement als dit voorbereid zijn op alternatieve scenario’s”, tekent Belga op uit de mond van de EBU-bron.

Netta Barzilai won voor Israël de recentste uitgave in Portugal met de song Toy.