Nieuws/Entertainment
2461705
Entertainment

Prins Haakon schrikt van plastic op Spitsbergen

Kroonprins Haakon heeft met volle teugen genoten van de tijd die de Noorse koninklijke familie deze zomer doorbracht op Spitsbergen. Maar toen hij in het hoge noorden genoot van de oceaan, schrok hij. „Tussen de rotsen lag plastic. Heel veel plastic”, zei Haakon dinsdag in Trondheim, waar hij de grote visserijbeurs Nor-Fishing opende.

De Noorse troonopvolger vertelde over zijn zorgen over de oceanen. „Het gaat helaas niet goed met onze oceanen. Verzuring vindt plaats en bedreigt koraalriffen. Er drijven vuilnisbelten rond die zo groot zijn als kleine landen. Microplastic dreigt het ecosysteem te beschadigen. Elk jaar vervuilen we de oceanen met meer plastic dan het jaar ervoor.”

Dat Haakon zelfs op Spitsbergen „boven de poolcirkel, vrij ver weg van mensen” plastic aantrof, verbaasde hem. „En een deel ervan lijkt afkomstig te zijn van vissersboten. Dat betekent dat u de mogelijkheid heeft een verschil te maken”, sprak de kroonprins de aanwezigen toe. Haakon riep de bezoekers van Nor-Fishing dan ook op aan de toekomst te denken. Dat er dit keer veel exposanten zijn die werken aan oplossingen, noemde hij „bijzonder bemoedigend.”

Hoewel Haakon is geschrokken van de hoeveelheid plastic in de oceanen, blijft hij positief. Daarom opende hij Nor-Fishing met „optimistische hoop voor de toekomst.”