Nieuws/Entertainment
2462638
Entertainment

Uitleveringszaak Spaanse rapper uitgesteld

De Gentse rechtbank heeft de uitleveringszaak van de Spaanse rapper Valtònyc uitgesteld. Het Belgische OM heeft meer tijd nodig om te beslissen of hij wordt uitgeleverd. De zanger werd in 2017 in Spanje wegens zijn teksten tot drieënhalf jaar celstraf veroordeeld, maar vluchtte naar België.

De 24-jarige Valtònyc, wiens echte naam Josep Miquel Arenas luidt, verscheen dinsdag voor de rechter in Gent. Die heeft de zaak naar 3 september verschoven. De rapper blijft intussen vrij onder voorwaarden.

Valtònyc, die van Mallorca komt, had in zijn nummers onder meer opgeroepen tot de gewapende bezetting van de zomerresidentie van de koninklijke familie. Een Spaans hof achtte hem schuldig aan de verheerlijking van terrorisme, provocatie van de kroon en bedreiging van politici met de dood. Het Spaanse hooggerechtshof bevestigde het vonnis begin dit jaar. Nadat de rapper daarop naar België vluchtte, vaardigde de Spaanse justitie een Europees aanhoudingsbevel uit. Vervolgens meldde hij zich bij de Belgische politie.

Volgens Valtònyc laten rappers zich doorgaans provocerend uit. Hij deed in zijn moederland vergeefs een beroep op de kunstvrijheid en de vrijheid van meningsuiting.