Nieuws/Entertainment
2468201
Entertainment

Tuschinski vereeuwigd op historisch filmdoek

In een oude bioscoop in Breda is een stukje unieke bioscoophistorie gevonden. Tijdens werkzaamheden voor de verbouwing van de voormalige Casino-bioscoop tot ’foodhall’, werd een oud achtergronddoek van 10 bij 5 meter aangetroffen, vermoedelijk uit de jaren twintig of dertig.

Dat heeft de gemeente Breda bekendgemaakt. Op het doek staat een kleurrijk fantasielandschap afgebeeld en een art deco-interieur. Volgens kenners gaat het om de oude foyer van het majestueuze Amsterdamse Tuschinski-theater.

De schilderingen zijn volgens de gemeente Breda gemaakt door decorontwerper Jaap van Dam (1876-1972). Het doek verkeert volgens een woordvoerder in een relatief goede staat. Er zijn amper van dit soort doeken bewaard gebleven.

De Jantjes

Van Dam ontwierp verder decors voor verschillende operettes en revues van nu nog beroemde makers als Henri ter Hall, Louis Bouwmeester jr. en René Sleeswijk. Hij maakte eveneens decors voor volkstoneelstukken als Bleeke Bet en De Jantjes.

Het publiek kan het achtergronddoek van Jaap van Dam op zondag 9 september komen bewonderen, volgende week wordt het al aan de pers getoond.