Nieuws/Entertainment
2468520
Entertainment

’Bondfilm wordt uitgesteld na wegsturen Danny Boyle’

De kans is groot dat de nieuwe James Bond-film moet worden uitgesteld nu regisseur Danny Boyle drie maanden voor de start van de opnames de laan is uitgestuurd. Dat meldt de Britse krant The Guardian na gesprekken met ingewijden.

Producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson maakten dinsdag bekend dat Boyle het 25e avontuur van 007 niet meer mag maken vanwege „creatieve meningsverschillen.” Nadere uitleg bleef uit.

Kenners zeggen dat de producenten problemen hadden met het script dat Boyle (Slumdog Millionaire) had geschreven met zijn vaste coscenarist John Hodge. De twee maakten hits als Trainspotting, Shallow Grave en A Life Less Ordinary.

#MeToo en #TimesUp

Boyle wilde Bond 25 graag maken als hij zelf zijn script mocht maken. Een scenario van vaste 007-schrijvers Neal Purvis en Robert Wade dat al op de plank lag, verdween daarom in de la. Dit tweetal tekende voor de succesvolle laatste zes delen in de langlopende reeks.

Het scenario van Boyle en Hodges zou eigentijdser en thematisch meer uitgesproken dan de vorige. De film zou een Russische schurk hebben en geschikt zijn „voor het tijdperk van #MeToo en #TimesUp.” Ingewijden vermoeden dat de producenten deze actuele thema’s nog een brug te ver vonden voor Bond 25.

Olympische Spelen

Nu Boyle is vertrokken, wordt het oude script van Purvis en Wade vermoedelijk afgemaakt of herschreven. Dit zou betekenen dat de opnames zeker voor een half jaar moeten worden uitgesteld. Bond 25 zou dan op z’n vroegst medio 2020 in de bioscopen te zien zijn.

Dit zou betekenen dat er tussen het vorige deel Spectre en de nieuwe sequel een gat van vijf jaar zou zitten. De vorige keer dat er zo’n gat tussen twee delen gaapte - tussen Licence to Kill (1989) en GoldenEye (1995) - werd een nieuwe acteur voor de hoofdrol benaderd. Daniel Craig is nu 50 jaar. De kans is volgens insiders groot dat hij bij uitstel van de opnames van de nieuwe Bond afhaakt. Zijn terugkeer als 007 werd pas bevestigd toen duidelijk was dat Boyle de film ging maken. De twee mannen werkten eerder samen voor de opening van Olympische Spelen die Boyle in 2012 regisseerde.