Nieuws/Entertainment
24772707
Entertainment

Senatoren vragen Netflix verfilming Chinese boekenreeks te staken

Liu Cixin / D.B. Weiss en David Benioff

Liu Cixin / D.B. Weiss en David Benioff

Vijf Amerikaanse senatoren hebben Netflix opgeroepen plannen voor de verfilming van een Chinese sciencefictionboekenreeks stil te leggen. Volgens de politici heeft de schrijver van de reeks zich in het verleden positief uitgelaten over de behandeling van Oeigoeren door de Chinese regering.

Liu Cixin / D.B. Weiss en David Benioff

Liu Cixin / D.B. Weiss en David Benioff

Netflix maakte deze maand bekend dat de trilogie van de Chinese auteur Liu Cixin verfilmd wordt. De productie komt onder leiding te staan van D.B. Weiss en David Benioff, die eerder achter Game of Thrones zaten.

De vijf senatoren wijzen Netflix in een brief op uitspraken die Liu vorig jaar in de New Yorker deed over het Chinese beleid inzake Oeigoeren en andere moslimminderheden in de regio Xinjiang. In dat gebied worden Oeigoeren stelselmatig onderdrukt en zijn er er grootschalige interneringskampen waar gevangenen dwangarbeid verrichten. De Chinese autoriteiten beweren dat het heropvoedingssysteem, zoals zij naar de kampen verwijzen, wordt afgebouwd.

„De regering helpt in ieder geval hun economie en probeert ze uit de armoede te halen”, zei Liu in het interview over de Chinese aanpak. „Als je het land wat losser zou maken, zouden de gevolgen verschrikkelijk zijn.”

Mulan

In hun brief aan Netflix stellen de Republikeinen onder aanvoering van senator Marsha Blackburn dat het verwerken van Liu’s boekenreeks tot een serie neerkomt op het ’normaliseren van de misdaden van de Chinese overheid.’ Ze vragen de streamingservice dan ook de plannen te heroverwegen. Netflix heeft nog niet gereageerd op de oproep.

Afgelopen maand kreeg Disney al veel kritiek omdat het entertainmentbedrijf een deel van de film Mulan in Xinjiang heeft opgenomen. In de aftiteling van de film worden acht overheidsinstellingen in Xinjiang bedankt. Daaronder zit ook het openbare veiligheidsbureau in de stad Turpan. In die plaats heeft China een aantal van de interneringskampen gebouwd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop