Nieuws/Entertainment
2488563
Entertainment

NPO wil niet besparen op drama

Als de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet op de publieke omroep doorgaan, heeft dat onder meer gevolgen voor de programmering overdag en in de zomer. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil echter niet beknibbelen op de kinderprogrammering, drama, documentaires en journalistiek, zei Frans Klein, directeur video, bij de seizoenspresentatie in Hilversum. Tegelijkertijd gaat de omroep flink vernieuwen, met meer dan honderd nieuwe titels komend tv-seizoen.

De publieke omroep krijgt volgend jaar naar verwachting ruim 60 miljoen euro minder van het kabinet vanwege dalende reclame-inkomsten. Minister Arie Slob (Media) maakt op Prinsjesdag bekend om hoeveel geld het precies gaat. „We hopen nog altijd dat deze aankomende megabezuiniging kan worden afgewend”, aldus Klein. „Maar we hebben ons er samen met de omroepen al wel op voorbereid. Het zal ingrijpend de programmering raken.”

Zo kan de kijker rekenen op meer herhalingen en aangekochte buitenlandse producties, kan de dag-tv voor ouderen niet in zijn huidige vorm blijven bestaan, wordt de vooravond op NPO 2 versoberd en kan NPO 3 minder programmeren.

De vernieuwingsslag vindt vooral bij de journalistieke programma’s plaats op NPO 2. De afgelopen tijd ontstond er al veel ophef toen bekend werd dat gerenommeerde journalistieke programma’s verdwijnen of minder zendtijd krijgen. Volgens Klein neemt het aantal kijkers van deze zender af en veroudert het publiek. „Dat vraagt om nieuwe vertelvormen voor een nieuwe generatie.”