2490652
Entertainment

Massa’s mensen in rij om Aretha Franklin in open kist te zien

Aretha Franklin

Aretha Franklin

De kist waarin Aretha Franklin ligt, is zojuist gearriveerd in het Charles H. Wright Museum of African American History in Detroit en is toegankelijk voor het publiek. De overleden queen of soul zal daar een paar dagen blijven en nu al staan mensen massaal in de rij.

Aretha Franklin

Aretha Franklin

Massa’s mensen zwermen over straat en de rijen worden alsmaar langer. Iedereen wil een glim opvangen van Aretha en een laatste eer betonen aan de legendarische zangeres. De gouden kist waarin het lichaam van de zangeres lag, is open. De zangeres, die op 16 augustus op 76-jarige leeftijd stierf aan kanker, draagt een rode jurk en rode pumps. Rond de kist staan enorme bossen rozen. Om 08.00 uur lokale tijd, een uur voordat de eerste belangstellenden naar binnen mochten, stonden er al zo’n tweehonderd mensen te wachten.

De fans die al voor 09.00 uur in de rij stonden, zagen hoe Aretha’s lichaam bij het Charles H. Wright Museum of African-American History arriveerde. De zangeres werd in een klassieke lijkwagen vervoerd. Ook voor onder anderen Aretha’s in 1984 overleden vader, dominee C.L. Franklin, en de zwarte mensenrechtenactiviste Rosa Parks werd de witte Cadillac LaSalle uit 1940 gebruikt.

Water en hamburgers

Een aantal fans heeft afgelopen nacht zelfs op de stoep van het museum geslapen. Toen Aretha’s nichtje Chrystal dat hoorde, besloot ze water en hamburgers naar de fans te brengen. „Ze wilde ons uit naam van de familie bedanken”, vertelt één van de aanwezigen. De mensen die de Queen of Soul de laatste eer willen bewijzen komen uit het hele land, bij het museum in Detroit staan fans uit Las Vegas, Austin en Miami.

Een vrouw houdt het niet droog als ze de Aretha Franklin ziet liggen in de kist in het Charles H. Wright Museum of African American History

Een vrouw houdt het niet droog als ze de Aretha Franklin ziet liggen in de kist in het Charles H. Wright Museum of African American History

Dinsdag en woensdag kan het publiek nog afscheid nemen. Donderdag ligt Aretha opgebaard in ’haar’ kerk, de New Bethel Baptist Church. Daar kunnen leden van de kerkgemeenschap die niet in staat zijn naar het museum te komen Aretha de laatste eer bewijzen.

Donderdagavond vindt een groot herdenkingsconcert plaats in het Chene Park Amphitheatre, onder anderen Gladys Knight, The Four Tops en Johnny Gill staan op het podium. Vrijdag wordt Aretha naar haar laatste rustplaats gebracht. De besloten uitvaartdienst in Greater Grace Temple, die wordt bijgewoond door onder anderen Bill Clinton en Stevie Wonder, wordt live uitgezonden en gestreamd. Na de dienst wordt Aretha bijgezet in het familiegraf op Woodlawn Cemetery.