2505663
Entertainment

Jort Kelder wil ’traagheid’ op tv voor jongeren

Jort Kelder

Jort Kelder

Jort Kelder weet nog niet wat hij naast Buitenhof gaat doen in het komende tv-seizoen, maar hij hoopt dat de NPO positief oordeelt over een proefaflevering van het nieuwe tv-programma Kelder & Klöpping die Jort in de zomer maakte met Blendle-baas Alexander Klöpping.

Jort Kelder

Jort Kelder

Kelder & Klöpping gaat over de oude tijd versus de nieuwe tijd”, zegt Jort Kelder. „Ik ben vanuit Hoe heurt het eigenlijk? veel bezig met de vroegere etiquette. Alexander is de man van de appjes, van de technologie. Waar gaan we heen? Het is allemaal superefficiënt, maar ik probeer me daartegen te verzetten.”

„Tegenwoordig kun je liefde consumeren via een app als Tindr”, noemt Jort als voorbeeld. „Vroeger ging dat met een dansje en een handgeschreven briefje met blauwe inkt. Alexander vindt dat inefficiënt. Hij komt dan met de redenering dat hij uit de zeven miljard mensen de juiste kan vinden via een app. Dat blijkt overigens niet waar. Emotie blijft een belangrijke factor.”

Jort Kelder presenteert sinds januari zijn wekelijkse radioprogramma dr. Kelder en Co op Radio1. „Ik praat eigenlijk alleen maar met mensen die het beter weten dan ik, hoogleraren en gepromoveerden.” Daarnaast vervangt hij sinds kort Pieter Jan Hagens op tv als presentator van Buitenhof. „Dat programma is een zegen. Er moet ook ruimte zijn voor diepgang op radio en tv, voor diepgang en traagheid. Dat is niet leeftijdsgebonden, ik denk dat dit ook jongeren aanspreekt. Ze willen weten hoe de wereld in elkaar steekt, hoe werkt het, hoe zit dat met het klimaatprobleem? Dat kan je niet in een soundbite van zes seconden doen. Dat gaat gewoon niet.”

De voormalig hoofdredacteur van het blad der rijken, Quote, is groot pleitbezorger van de publieke omroep, omdat die ’van ons allemaal is’.