Nieuws/Entertainment
2507608
Entertainment

Danie Bles helemaal klaar voor Amsterdam Fashion Week

Danie Bles

Danie Bles

Donderdagavond is het eindelijk zo ver. Na maanden voorbereiden gaat de Amsterdam Fashion Week voor het eerst onder leiding van mode-ondernemer Danie Bles van start. „De weg hiernaartoe is een soort bevalling geweest.”

Danie Bles

Danie Bles

Danie, die sinds vorig jaar aan het roer staat van de Amsterdamse modeweek, leeft met „een gezonde, leuke spanning” toe naar de Fashion Week. Onder leiding van Danie veranderde er heel wat. Zo verhuisde het evenement van de Westergasfabriek naar het Museumplein en werd het verplaatst van januari en juli naar februari en september, om de maanden van vakantie en uitverkoop te vermijden. „We zijn al maanden in voorbereiding, iedereen is er nu wel klaar voor. Het voelt echt als een Fashion Week 2.0. De missie lijkt te gaan lukken. Hoe hobbeliger de weg ernaartoe, hoe groter de ontlading. Misschien heb ik dat ook wel nodig, want hoe spannend is het als alles van een leien dakje gaat?”

Door de catwalkshows in hartje Amsterdam te laten plaatsvinden, hoopt Danie de hele hoofdstad te inspireren. „We hebben hard gewerkt aan een stukje beleving. Op het Museumplein moet iedereen denken: ’dit wil ik delen of er op z’n minst een foto van maken’. Het moet voelbaar zijn in de stad, mode is voor iedereen. Iedereen kleedt zich immers ’s ochtends aan.”

Jan Taminiau

Dit jaar presenteren onder anderen David Laport, die de Fashion Week donderdagavond opent, Zoe Karssen en Ninamounah hun nieuwe collecties. Danie hoopt te groeien en voor een volgende editie bijvoorbeeld een Viktor & Rolf, Claes Iversen of Jan Taminiau te strikken. „Ik hoop dat we dit samen de lucht in kunnen schoppen, want ook dat kan alleen samen.”

Nieuw talent heeft een speciale plek in de modeweek. Niet alleen tijdens Lichting 2018, waar de veertien beste modeafstudeertalenten hun werk presenteren, maar ook bij de andere shows, waar jong talent backstage meehelpt.

Meten aan Parijs

Danie hoopt dat de modeweek onder haar leiding ’een hele toffe toekomst’ tegemoet gaat. „Dat mensen vanuit het buitenland naar Nederland komen en denken: ’Wow, wat zit er in Nederland veel talent, wat hebben ze tof street- en denimdesign.” Volgens de mode-ondernemer kan Amsterdam zich als modestad meten aan Parijs en New York. „Wij hebben geen Eiffeltoren of Yves Saint Laurent en zijn ook geen New York. Amsterdam heeft hele goede, toffe eigen merken. We hebben echt potentie tussen de internationale modeweken.”