Nieuws/Entertainment
2513354
Entertainment

Hendrik Groen in race voor Prix Europa

Drie Nederlandse producties zijn dit jaar in de race voor de Prix Europa in de categorie tv-fictie. Dat blijkt uit een publicatie op de website van de organisatie. Het beeldje geldt als een van de belangrijkste internationale mediaprijzen.

Het gaat om de met een Gouden Kalf bekroonde film Jungle, de tv-serie Het Dagboek van Hendrik Groen en de telefilm Gewoon vrienden. Jungle, met hoofdrollen voor Majd Mardo en George Tobal, vertelt over twee vluchtelingen in de jungle van Calais. Hendrik Groen, met onder anderen André van Duin, gaat over het leven in een Amsterdams verzorgingshuis. De telefilm Gewoon vrienden belicht de liefde tussen twee jongens in Almere (Mardo en Josha Stradowski).

Ook het Zembla-item Gif in de cockpit maakt kans op een prijs, in de categorie beste actualiteit. Verder zijn er twee Nederlandse documentaires genomineerd en dingen zeven Nederlandse radioprogramma’s en vier online-projecten mee naar een prijs. Onder meer het KRO-NCRV-project Explosieve Export, over de handel in Nederlandse wapens, is in de race voor een beeldje.

Diversiteit

In de categorie Prix Iris, die de bevordering van diversiteit beloont, is Nederland vier maal genomineerd. NTR heeft twee van deze nominaties gekregen voor Dream School, een serie met Lucia Rijker die schoolverlaters helpt op het rechte pad te komen, en de documentaire De keuze van mijn vader.

In totaal staan er vele tientallen inzendingen uit 21 landen op de nominatielijst. De uitreiking van de prijzen vindt op 19 oktober plaats in Berlijn.