Nieuws/Entertainment
2516427
Entertainment

’Al solliciteer ik als assistent bij Bassie en Adriaan...’

Maarten van Rossem komt niet van mopperaar-imago af

Maarten van Rossem

Maarten van Rossem

Wie denkt dat Maarten van Rossem (74) een mopperaar is, heeft het flink mis. De historicus, Amerikakenner en jurylid van De slimste mens is naar eigen zeggen een ’lopende band van geluksmomenten’. „Maar mijn geluksmoment is niet dat Nederland het wereldkampioenschap voetbal zou winnen. Ik heb niks te zoeken in de nationale polonaise.”

Maarten van Rossem

Maarten van Rossem

Dat zegt Van Rossem in zijn eigen tijdschrift Maarten. „Ik denk dat het vooral komt doordat als mensen eenmaal een beeld van je hebben, je niet meer van dat imago af komt. In de media blijf je dat gewoon houden. Ook wanneer ik morgen zou solliciteren voor de functie van assistent bij Bassie en Adriaan, dan zal dat nog het geval zijn.”

Een tweede reden waarom veel mensen ’s lands bekendste historicus als ’nukkig’ bestempelen, is volgens Van Rossem omdat hij ’niet voortdurend lacht om dingen waar de meeste Nederlanders ontzettend om moeten lachen’. „Dus dan zit je in zo’n talkshow, en die mensen lachen daar aan tafel onophoudelijk om dingen waarvan ik de humor niet inzie.”

De ’rechterhand’ van Philip Freriks – die in het interview Pim Fortuyn ’de grootste politieke ramp die Nederland na 1945 is overkomen’ noemt – leidt naar eigen zeggen een ontzettend gelukkig bestaan. Toch heeft hij zich altijd ongelukkig gevoeld in ’samenzang’. „In collectiviteiten van welke aard dan ook. Ik begrijp dat geklets over de nationale identiteit ook niet. Ik heb me nooit een seconde zorgen gemaakt over mijn identiteit. Laat mij in godsnaam mijn eigen gang gaan.”