Nieuws/Entertainment
2519783
Entertainment

Violiste Janine Jansen wint Johannes Vermeer Prijs 2018

De Johannes Vermeer Prijs 2018, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, gaat dit jaar naar Janine Jansen. De violiste ontvangt de prijs voor de ’fenomenale wijze waarop zij invulling geeft aan haar uitvoerend kunstenaarschap’. Jansen krijgt de prijs op maandag 29 oktober 2018 in de Ridderzaal in Den Haag van cultuurminister Ingrid van Engelshoven.

„Haar muzikale interpretaties raken aan het geniale en oogsten unaniem bewondering en respect van publiek en collega-musici”, prijst de jury. „Janines talent, kwaliteit, toewijding, inzet en liefde voor het vak van violist maken haar tot een wereldster. Janine Jansen is daarnaast een rolmodel voor jonge musici.”

Jansen veroverde Nederland met haar debuut in Het Concertgebouw in 1997. Haar optreden met het Philharmonia Orchestra in Londen, met dirigent Vladimir Asjkenazi, betekende in 2002 een doorbraak in haar internationale carrière. Enkele jaren later opende ze in de Royal Albert Hall de First Night of the Proms van de BBC.

In 2014 was zij zelfs Featured Artist bij de Proms en verzorgde zij er vijf optredens. Veertien jaar lang was Janine Jansen artistiek leider van haar eigen Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Afgelopen seizoen was zij Artist in Residence in Carnegie Hall in New York.

Talrijke prijzen

De violiste treedt in het seizoen 2018-2019 op met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Valery Gergiev, het London Symphony Orchestra onder leiding van Sir Simon Rattle en met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Bernard Haitink. Jansen won al talrijke prijzen waaronder vier Edisons, de Nederlandse Muziekprijs, de Preis der Deutschen Schallplattenkritik, de NDR Musikpreis, de Concertgebouw Prijs en de Royal Philharmonic Society Instrumentalist Award.

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines.