Entertainment/Sterren
252493771
Sterren

Komiek is 150.000 euro rijker

Willem-Alexander reikt Erasmusprijs uit aan Trevor Noah

Oud-Daily show presentator Trevor Noah (39) krijgt dit najaar de Erasmusprijs vanwege zijn ’bijzondere bijdrage op het gebied van de geesteswetenschappen en de kunsten in Europa en daarbuiten’.

Volgens de jury van de Nederlandse Stichting Praemium Erasmianum handelt Noah "met zijn enorme talent voor spottende, talige en verbindende politieke humor in Erasmiaanse geest". Noah ontvangt de prijs uit handen van koning Willem-Alexander, het staatshoofd is tevens regent van de stichting die dit jaar 65 jaar bestaat.

Winnaars van de Erasmusprijs ontvangen 150.000 euro, maar voor het geld hoeft Noah het niet direct te doen. Hij verdiende naar verluidt jaarlijks ruim 15 miljoen euro als het gezicht van The daily show, ook zou hij meer dan 10 miljoen euro bij elkaar gespeeld hebben met zijn standup shows.

De Zuid-Afrikaanse Noah sluit aan in een illuster lijstje oud-winnaars. Eerder gingen de Israëlische auteur David Grossman, de Britse kunstenaar Grayson Perry, de Amerikaanse politicus John Adams en zelfs Wikipedia met de prijs aan de haal.