Nieuws/Entertainment
2525126
Entertainment

Bankier van Verzet voor Nederland naar Oscars

Barry Atsma, Joram Lursen en Jacob Derwig.

Barry Atsma, Joram Lursen en Jacob Derwig.

Bankier van het Verzet gaat dit jaar namens Nederland naar de Oscars. EYE maakte donderdag bekend dat de film van regisseur Joram Lürsen is ingestuurd in de categorie beste buitenlandse film.

Barry Atsma, Joram Lursen en Jacob Derwig.

Barry Atsma, Joram Lursen en Jacob Derwig.

Bankier van het Verzet werd uit negen aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. Eind dit jaar wordt duidelijk of de film kans maakt op een Oscarnominatie. In december komt The Academy, de organisatie achter de prestigieuze filmprijzen, met een shortlist in de categorie beste buitenlandse film. De nominaties in alle Oscar-categorieën worden op 22 januari bekendgemaakt, de Oscars worden op 24 februari voor de 91e keer uitgereikt.

Bankier van het Verzet vertelt het waargebeurde verhaal van de Nederlandse verzetsheld bankier Walraven van Hall, een rol van Barry Atsma. Samen met zijn broer Gijs, gespeeld door Jacob Derwig, bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. De film, die begin maart in aanwezigheid van prinses Beatrix in première ging, trok bijna 400.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen.

Dinsdag sleepte Bankier van het Verzet een recordaantal Gouden Kalf-nominaties in de wacht. De film maakt op 5 oktober kans op twaalf Gouden Kalveren.