Nieuws/Entertainment
2544527
Entertainment

Monique van de Ven krijgt Gouden Kalf Filmcultuur

Monique van der Ven

Monique van der Ven

Actrice Monique van de Ven krijgt dit jaar het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Dat heeft het bestuur van het Nederlands Film Festival (NFF) dinsdag bekendgemaakt.

Monique van der Ven

Monique van der Ven

Het speciale Gouden Kalf is geïnitieerd om personen of instanties te onderscheiden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur. Eerder ging de ereprijs onder anderen naar scenarist Gerard Soeteman, producent Burny Bos, pr-koningin Monique van Schendelen, actrice Willeke van Ammelrooy en acteurs Rutger Hauer en Jan Decleir.

De uitreiking van het Gouden Kalf zal tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival op donderdag 27 september plaatsvinden. Het NFF-bestuur heeft Van de Ven naar eigen zeggen ’uitverkoren vanwege haar langdurige en omvangrijke bijdrage aan en haar belang voor de Nederlandse filmcultuur op nationaal en internationaal gebied. Monique is sinds het begin van haar carrière een echte bruggenbouwer in de sector. Ze wist moeiteloos van film naar TV te schakelen en heeft met de grootste Nederlandse filmmakers en acteurs gewerkt. Ze weet in haar liefde voor film mensen te verbinden.’

Sinds haar acteerdebuut in Turks Fruit (1993) is Van de Ven een vaste aanwezigheid op televisie en het grote scherm. Ze won in 1985 al een Gouden Kalf voor haar oeuvre en in 1990 voor Beste Actrice voor haar hoofdrol in het aangrijpende drama Romeo. Verder was zij onder meer te zien in Amsterdamned, De Johsons, Spangen en Dokter Deen.