Nieuws/Entertainment
2546258
Entertainment

Freek de Jonge zes weken lang levend tentoongesteld

Freek de Jonge en Hella Asser

Freek de Jonge en Hella Asser

Het Groninger Museum presenteert vanaf zaterdag de real life exhibition Hella en Freek de Jonge: Het Volle Leven. Het kunstenaarsechtpaar is er, volgens het museum ’geheel in de geest van de tijd waarin de privacy gewild en ongewild onder druk staat’, zes weken lang dagelijks van tien tot vijf te bewonderen.

Freek de Jonge en Hella Asser

Freek de Jonge en Hella Asser

„Je had de performances van Marina Abramović in het Museum of Modern Art in New York en je hebt Frans Bauer, Dré Hazes en de familie Roelvink die hun privéleven etaleren. Wij gaan daar tussenin zitten”, aldus Freek de Jonge. Hij ziet er niet tegenop. „We zijn gewend dat er naar ons gekeken wordt, ook als we zelf in een museum lopen of op straat.” Zes weken is wel lang, erkent hij. „Misschien eindigen we wel net als Maarten van der Weijden en halen we het niet”, grapt De Jonge.

„Het wordt uitdagend, spannend. De uren dat we er zitten, zijn van tien tot vijf dichtgepleisterd”, zegt Hella. Ze zijn er namelijk niet alleen zelf te zien, maar er is eveneens werk dat ze hebben gemaakt, fysiek en op video, en hebben verzameld. „ Het museum kijkt soms raar tegen die stukken aan”, aldus De Jonge, die zegt niet zo’n verschil tussen hoge en lage kunst te maken.

’Drie keer per dag aardbeving’

Met en rond het stel organiseert het museum evenementen. Er komen mensen uit de wereld van kunst en wetenschap, soms hele gezelschappen als Introdans en het Nederlands Operakoor. Onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Louise Fresco, Herman Pleij, Henk van Os, Wim Pijbes en Daan Roosegaarde komen op bezoek. „Een aantal gasten zullen we rondleiden, gevolgd waarschijnlijk door een deel van het publiek”, verwacht Freek.

Freek de Jonge is naast cabaretier ook actief in het onder de aandacht brengen van schade door aardbevingen in de provincie Groningen. „Er is ook een aardbevingsinstallatie op de tentoonstelling, die drie keer per dag werkt”, kondigt De Jonge aan. Zijn vrouw Hella is kunstenaar en maakte ondermeer beelden, autobiografische boeken en een documentaire over de oorlogsgeschiedenis van haar familie.