Nieuws/Entertainment
2569420
Entertainment

Van Rooijen moeite om ’kindje’ Penoza los te laten

Diederik van Rooijen

Diederik van Rooijen

Het viel regisseur Diederik van Rooijen zwaar om het laatste seizoen van zijn hitserie Penoza door andere regisseurs te laten maken.

Diederik van Rooijen

Diederik van Rooijen

Van Rooijen vertrok drie jaar geleden naar Hollywood waar een agentschap hem had benaderd na het succes van zijn bioscoopfilm Taped. Het draaien van het laatste seizoen van Penoza viel samen met de opnames van zijn eerste Amerikaanse speelfilm Cadaver, die binnenkort in de bioscopen te zien is.

„Ik vond het echt veel pittiger dan ik dacht om het besluit te moeten nemen mijn kindje na acht jaar los te laten”, vertelt hij nu. De regie werd overgenomen door Max Porcelijn, Michiel van Jaarsveld en Willem Gerritsen. „Die hebben het geweldig gedaan, de kijker zal verder niets van mijn afwezigheid hebben gemerkt. Maar het maakte voor mijzelf de behoefte om het succes van de serie te bekronen met een speelfilm nóg urgenter. Ik heb zelf nog niet echt afscheid kunnen nemen. De serie Penoza verdient ook een écht episch afscheid, op het witte doek.”

Easter eggs

De geestelijk vader is tevreden over het scenario dat er nu ligt, en de financiering is nagenoeg rond. De opnames vinden komend voorjaar plaats in Amsterdam en in het buitenland. „Het wordt een op zichzelf staand verhaal”, vertelt Van Rooijen. „Maar tegelijkertijd wordt het voor de vaste fans een feest van herkenning. Zie het als easter eggs: ze zitten er in voor wie ze herkent, maar als je ze mist, wordt de film er niet minder leuk van.”

Het was een flinke uitdaging om aan al die zelf gestelde doelen te voldoen, erkent de regisseur. Al na het vierde seizoen ontstond het plan voor een speelfilm. Een aantal verhaallijnen in de vijfde reeks werd op zijn verzoek iets aangepast, zodat ze meer pasten in het idee dat hij voor het filmscript van Penoza had. „Uiteindelijk waren er nog best veel verhaallijntjes die we in de vijf tv-reeksen niet hadden afgerond”, vertelt hij. „En personages van wie we niet weten wat er mee is gebeurd.”

’Eén grote familie’

Het is na tien jaar heel vreemd om te duiden welke rol Penoza in zijn leven heeft gespeeld. „Het is heel gek maar ook bijzonder om uiteindelijk zo’n lange tijd aan één project te kunnen wijden”, legt hij uit. „Om te zien hoe iets waarvan je dacht maar één seizoen te maken zo kan groeien en steeds populairder wordt.” Het succes van Penoza was een van de redenen waarom Hollywood hem omarmde. Maar met een flink aantal acteurs en crewleden is Van Rooijen ook echt bevriend geraakt. „Daar zorgt het delen van zo’n rollercoaster-ervaring wel voor. Zodra je elkaar ziet, staan alle neuzen precies dezelfde kant op zonder dat je een woord hoeft te zeggen. We gaan onvoorwaardelijk voor elkaar door het vuur; we zijn echt één grote familie geworden.”