Nieuws/Entertainment
263051
Entertainment

Rick Brandsteder niet de cel in

Rick Brandsteder (33) is vandaag in het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een week, met een proeftijd van een jaar, wegens betrokkenheid bij een vechtpartij in het uitgaansleven vorig jaar. Ook heeft de presentator een geldboete gekregen van 750 euro. Dit komt vrijwel overeen met de straf die de politierechter hem eerder heeft opgelegd, maar dan met een proeftijd van twee jaar.

Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), die hem vier weken de cel in wilde hebben, waarvan twee weken voorwaardelijk. Ook eiste de advocaat-generaal een werkstraf van negentig uur. Het hof vindt de geëiste straf echter hoog. „In het voordeel van de verdachte houdt het hof er rekening mee dat de verdachte verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen en dat hij spijt heeft betuigd”, zo klinkt de toelichting van het gerechtshof.

Rick zou eind januari iemand in het gezicht hebben geslagen, nadat hij zou zijn geprovoceerd door het slachtoffer. Dat gebeurde nadat de presentator, naar eigen zeggen, per ongeluk voordrong bij het toilet.

Meerdere incidenten

Tot vijf jaar geleden haalde Rick, zoon van televisie-icoon Ron Brandsteder, met enig regelmaat het nieuws vanwege vechtpartijen. De laatste tijd leek hij zijn leven weer aardig op de rit te hebben met een tv-contract bij RTL 5 op zak. Hij presenteerde dit jaar onder andere Temptation Island.

Het is niet de eerste keer dat de Brandstedertelg vanwege vergelijkbare aantijgingen in de problemen komt. Vijf jaar geleden werd er al eens aangifte gedaan tegen Rick en zijn broer Robert vanwege openbare geweldpleging. De twee werden gearresteerd en vastgehouden voor verhoor.

Zelfverdediging

De broers waren op oudejaarsavond slaags geraakt met verschillende cafégangers in de Amsterdamse kroeg Werck. Volgens Rick waren zij daar met een vriendengroep en ontstond er een vechtpartij toen iemand Robert aanstootte. „Wij werden ook belaagd, dus toen heb ik me even moeten verdedigen. Anders ben je zelf de pineut”, zei Rick destijds.

Maar volgens een getuige waren de broers en hun vrienden aan het inhakken op drie jongens die al op de grond lagen. Het was volgens de omstander een zorgelijke situatie. De presentator ontkende het verhaal van de getuige. Uiteindelijk zou hij ook niet worden veroordeeld.

In mei 2008 vielen er al klappen tijdens een afterparty van een concert van de Toppers. Rick zou daar aan de billen van de gefortuneerde weduwe Yvonne Dubbelboer hebben gezeten, wat in een knokpartij eindigde. Een half jaar eerder was hij met zijn broer slaags geraakt in een Amsterdamse snackbar.