Nieuws/Entertainment
2632052
Entertainment

’Jan Slagter mocht roken in Pauw’

Jan Slagter

Jan Slagter

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat geen stappen ondernemen tegen het programma Pauw omdat Max-baas Jan Slagter maandag in de uitzending een sigaret opstak. Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten.

Jan Slagter

Jan Slagter

Slagter rookte tijdens het interview zijn sigaret. Hij heeft zich voorgenomen te stoppen met roken in het kader van de actie ’stoptober’. „Wij kijken in dit soort gevallen altijd naar de motieven en de beweegredenen van de roker”, legt de zegsman van NVWA uit. „We hadden liever gezien dat hij buiten zijn laatste sigaret had gerookt. Maar het doel was duidelijk: de actie was helemaal gericht op het duidelijk maken hoe goed het is om te stoppen met roken.”

Het roken van bijvoorbeeld Hans Teeuwen in het programma Zomergasten een aantal jaar geleden was bijvoorbeeld een heel ander geval. „Teeuwen zat drie uur lang aan één stuk daar te roken”, aldus de woordvoerder. De VPRO kreeg toen wel een boete voor het toestaan van het roken in de uitzending. Roken mag niet op televisie omdat een set van een programma een werkplek is voor veel mensen en derhalve rookvrij moet blijven.

Eerder dit jaar was er een relletje omdat advocaat en Kamerlid Theo Hiddema een sigaret opstak tijdens zijn bezoek aan het satirische programma Dit was het nieuws. Ook toen greep NVWA niet in omdat het om een „losstaand incident was dat niet was voorzien.” Bovendien was Hiddema maar heel even in beeld met de peuk. Daarom zou actie volgens de waakhond ’buitenproportioneel zijn’.