Nieuws/Entertainment
2633355
Entertainment

Amsterdam opgesierd met enorme vrouwenkont

Anthon Beeke

Anthon Beeke

Een groep vrienden van de vorig jaar overleden ontwerper Anthon Beeke hebben woensdagmiddag een enorm doek met een vrouwenkont uitgerold over de gevel van de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Anthon Beeke

Anthon Beeke

Beeke ontwierp de afbeelding in 1981 voor de voorstelling Troilus en Cressida van Theatergroep Globe. Op de expliciete poster is het achterste van een vrouw ’gebonden’ als een paardenkont met staart. Onder de afbeelding die 7 bij 12 meter meet, staat de tekst Adieu Anthon.

Beeke overleed op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. De grafisch vormgever werd vooral bekend door zijn affiches voor Zuidelijk Toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, de Theatercompagnie en de KunstRAI.

Hij richtte ook musea in, maakte tentoonstellingen, boeken, tijdschriften, huisstijlen, logo’s, postzegels, catalogi, tv-commercials, verpakkingen, kinderspellen en reclamecampagnes. Spraakmakend waren vooral de theateraffiches die hij ontwierp voor Toneelgroep Amsterdam, met afbeeldingen die vaak gekenmerkt werden door een rauwe erotiek. Veel van zijn ontwerpen zijn bekroond.