Nieuws/Entertainment
2633876
Entertainment

Ben Sombogaart werkt aan film over dodenmarsen

Regisseur Ben Sombogaart werkt aan een film over de dodenmarsen in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. Schrijver Chris Westendorp (Penoza, Dorsvloer vol confetti) werkt aan het scenario van het drama, dat als voorlopige titel Gevangen heeft. IJswater Films is de producent van het project, maakte Sombogaart woensdag bekend.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog dwongen de nazi’s veel gevangenen in werk- en concentratiekampen tot een dodenmars. De Duitsers wilden deels de sporen uitwissen van de gruwelen in de kampen door de uitgeputte gevangen te dwingen zich te verplaatsen. Het was vaak onduidelijk waar ze precies heen liepen, maar door de slechte leefomstandigheden en het ontbreken van goed voedsel en water kostten deze marsen naar schatting een kwart miljoen gevangenen het leven.

Gevangen volgt een aantal Nederlandse vrouwen die mee moeten op dodenmars. Het zou de tweede film zijn die Sombogaart maakt over de Tweede Wereldoorlog: eerder regisseerde hij ook De Tweeling, de laatste Nederlandse speelfilm die een Oscarnominatie ontving.

Van de regisseur ging deze week het drama Rafaël in première, dat het waargebeurde verhaal vertelt van een Tunesische man die na de Arabische lente niet met zijn zwanger Nederlandse vrouw mee mag naar Europa. Daarom besluit de Tunesiër de helse overtocht naar Europa te maken. De film is vanaf 11 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.