Nieuws/Entertainment
2641037
Entertainment

Bankier van het Verzet stevent af op Kalverenzege

Het historische drama Bankier van het Verzet lijkt vrijdagavond af te gaan stevenen op een monsterzege bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film, die meer dan 400.000 bezoekers naar de bioscopen trok, maakt vrijdag kans op maar liefst dertien beeldjes tijdens het Gala van de Nederlandse Film, de slotavond van het Nederlands Film Festival.

Bankier van het Verzet vertelt over de broers Walraven en Gijs van Hall die in de Tweede Wereldoorlog het verzet financierden. Het epos van regisseur Joram Lürsen heeft in de bioscopen bijna 400.000 bezoekers getrokken.

Bankier maakt kans op een beeldje in op één na alle categorieën voor fictiefilm. Het drama is in de race als beste film, regisseur, scenario, acteur (Jacob Derwig), bijrol (Pierre Bokma), vrouwelijke bijrol (Fockeline Ouwerkerk), camera, montage, muziek, sound design en production design. Ook maakt de film kans op het ’Kalf van het Publiek’, een prijs waarvoor fans de afgelopen weken konden stemmen.

De uitreiking is vrijdagavond in zijn geheel live te volgen via de website van het NFF. Een compilatie van de hoogtepunten is daarna op NPO1 te zien, gelardeerd met interviews die Ivo Niehe met de winnaars heeft.