Entertainment/Sterren
266123634
Sterren

Barbara Barend roept EK-presentatoren op: draag #OneLove-speldje

Journalist en opiniemaker Barbara Barend roept alle EK-presentatoren en politici op om een #OneLove-speldje te dragen tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Hongarije. Zij deed deze oproep in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

Barend hoopt dat Nederland op deze manier een vuist wil maken voor de LHBTI-gemeenschap in Hongarije. Dat land nam vorige week een wet aan die het verbiedt om homoseksualiteit te ’promoten’ onder jongeren. Volgens de Hongaarse regering is dit slecht voor kinderen. „Iedereen: ook de mensen van Studio Sport, Humberto Tan en de mannen van Voetbal International”, somt de journalist op.

Behalve de presentatoren op televisie zouden ook Nederlandse politici die aanwezig zijn bij de wedstrijd en medewerkers van de KNVB het speldje moeten dragen. Ook roept ze Oranje-aanvoerder Georginio Wijnaldum op een regenboogband te dragen. De weg voor zo’n statement is volgens haar vrijgemaakt nu Manuel Neuer, de aanvoerder van het Duitse elftal, op het EK speelt met een band met regenboogkleuren om zijn bovenarm.

De UEFA twijfelde eerst of de Duitser daarmee de gedragsregels van EK overtrad omdat het verboden is politieke statements te maken. Maar de UEFA concludeerde na een grondig onderzoek dat het dragen van deze band toegestaan is. „Ze hebben gezegd: het draagt bij aan de goede zaak, want we zijn voor diversiteit en inclusiviteit”, zegt Barend.

„Ik ben het er niet mee eens dat voetballers dat alleen moeten oplossen”, zei Barend in Goedemorgen Nederland. „Maar voetballers zijn wel rolmodellen en de hele wereld kijkt. Dus dat statement kan je maken. Maar ik wil ook dat de bobo’s op de tribune en presentatoren van die dag een #OneLove-speldje op doen.