Nieuws/Entertainment
268474
Entertainment

Gelijke beloning voor Dr. Who Jodie Whittaker

De BBC gaat actrice Jodie Whittaker hetzelfde betalen voor haar rol als de nieuwe Dr. Who als de huidige acteur Peter Capaldi. Dat liet de directeur-generaal van de omroep Tony Hall donderdag weten aan The Evening Standard. De Britse publieke omroep ligt onder vuur om de royale beloningen van zijn medewerkers.

De BBC publiceerde maandag de salarissen van de topmedewerkers van de omroep, onder wie de directeuren en enkele toppresentatoren van de omroep. In de documenten is te lezen dat acteur Peter Capaldi tussen de 202.000 en 252.000 euro per jaar kreeg voor het spelen van de beroemde Time Lord. Jodie Whittaker zal hetzelfde gage krijgen.

"We proberen het gat in de beloning tussen mannen en vrouwen te verkleinen", zegt Hall donderdag, die erop wijst dat zestig procent van het toptalent van de omroep inmiddels vrouw is. Wel erkent de omroep nog te kampen met een diversiteitsprobleem: alle 24 zogenaamde toptalenten zijn blank. The Guardian berekende eerder dat slechts 10 procent van de BBC-presentatoren niet-blank zijn.